Mistä rahoitusta hankkeelle?
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM)
OKM myöntää yleisavustuksien lisäksi erityisavustuksia järjestöille, seuroille, kunnille ja muille julkisille toimijoille erilaisiin liikunnan hankkeisiin aina lasten ja nuorten liikunnan kehittämisestä aikuisväestön terveysliikuntaan. Erityisavustuksia myönnetään ensisijaisesti valtakunnallisesti merkittäville liikunnan ja urheilun kehittämishankkeille. Avustuksia ei myönnetä hankkeille, jotka ovat järjestön normaalia toimintaa ja voidaan kattaa OKM:n myöntämällä yleisavustuksella. Avustusta voi hakea OKM:n asiointipalvelussa vuoden ympäri, mutta avustuspäätökset tehdään 2-3 kertaa vuodessa.
Lisäksi OKM myöntää seuratukea, joka on tarkoitettu seuratoiminnan kehittämiseen tähtääviin hankkeisiin. Avustus myönnetään saajalle harkinnanvaraisena hankeavustuksena ja hankkeiden toteutusaika on yksi vuosi. Seuratuen avulla voidaan esimerkiksi perustaa uusia harrastajaryhmiä tai kehittää vapaaehtoistoimintaa.Lisätietoa opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksista löydät OKM:n verkkosivuilta.
Petteri Orpon hallitusohjelman Suomi liikkeelle -ohjelman tavoitteena on liikunnan lisääminen kaikissa ikäryhmissä. Ohjelmaan on varattu 80 miljoonaa euroa koko hallituskaudelle, 20 miljoonaa euroa vuosittain, joista jaetaan vuosittain vaihtuvia valtionavustuksia eri tahojen toteuttamiin liikkumisen edistämisen toimenpiteisiin. Ohjelman nettisivut ja ajankohtaiset rahoitushaut.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
STM myöntää harkinnanvaraisesta terveyden edistämisen määrärahasta vuosittain tukea terveyden edistämisen kokeilu- ja kehittämishankkeisiin sekä terveyden edistämistä tukeviin tutkimushankkeisiin ja ohjelmiin. Avustusta myönnetään pääsääntöisesti yhdestä kolmeen vuotta kestäviin hankkeisiin, joiden toteuttajina voivat olla niin järjestöt säätiöt, kunnat kuin myös muut toimijat. Rahoituksen hakuaika on tyypillisesti touko-kesäkuussa. Terveyden edistämisen määrärahan vuosittain vaihtuvista painopisteistä ilmoitetaan ministeriön verkkosivuilta.
Muut ministeriöt
Myös muilta ministeriöiltä on mahdollista saada avustuksia liikuntaan liittyviin hankkeisiin toimialakohtaisesti. Esimerkiksi ympäristöministeriö voi myöntää avustuksia hankkeille, jotka liittyvät ulkoiluympäristöjen kehittämiseen tai luonnon virkistyskäytön edistämiseen. Liikkenne- ja viestintäministeriö sekä sen alaisuudessa toimiva liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi puolestaan myöntää avustuksia kestävän liikkumisen hankkeisiin liikkumisen ohjauksen määrärahasta sekä pyöräliikenteen edistämiseen tarkoitetusta määrärahasta.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
STEA:n avustuksilla rahoitetaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen yleishyödyllistä, terveyttä ja hyvinvointia edistävää toimintaa. Päämääränä on, että Suomessa tehdään maailman parasta kansalaisjärjestötoimintaa, joka edistää kestävää hyvinvointia. STEAn toimintaa ohjaavat valtionavustuslaki, strategia ja vuosittaiset painotukset. Lue lisää STEA:n sivuilta.
Aluehallintovirastot (AVI)
Aluehallintovirastojen liikuntatoimien tavoitteena on edistää alueellisesti väestön liikunnallista elämäntapaa, hyvinvointia, terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä elämänkaaren eri vaiheissa. Aluehallintovirastot myöntävät avustuksia, jotka liittyvät erityisesti alueellisiin hankkeisiin, kuten paikallisten liikuntapaikkojen kehittämiseen tai kuntien ja järjestöjen yhteistyöhankkeisiin. AVI:t myöntävät esimerkiksi liikunnallisen elämäntavan paikallista kehittämisavustusta, jonka avulla toimeenpannaan valtakunnallista liikkumisen edistämisen Liikkuvat-kokonaisuutta paikallisella tasolla. Avustusta voidaan myöntää kunnille sekä varhaiskasvatusta järjestäville rekisteröidyille yhteisöille ja säätiöille. Lue lisää ajankohtaisista avustuksista aluehallintoviraston sivulta.
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristö- (ELY) keskukset
ELY-keskukset sekä suuralueet myöntävät Euroopan unionin rakennerahastoista tukea monipuoliseen kehittämistyöhön. Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ohjelmilla pyritään parantamaan työllisyyttä sekä lisäämään alueiden kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta. EAKR:sta tuetaan esimerkiksi työllisyyttä edistävien toimintaympäristöjen ja palvelujen kehittämistä. Tähän voisivat kuulua esimerkiksi erilaiset liikuntaan liittyvät työllisyyshankkeet.
Leader -toimintaryhmiä on Suomessa yhteensä 54 ja niiden tehtävänä on kannustaa maaseudun asukkaita kehittämään omaa seutuaan, lisäämään seudun viihtyisyyttä ja synnyttämään uusia työpaikkoja. Kehitystyötä varten toimintaryhmät rahoittavat muun muassa yleishyödyllisiä hankkeita.
Lisää tietoa ELY-keskusten ja suuralueiden rahoitusmahdollisuuksista löydät aluekohtaisilta verkkosivuilta. Rahoitukseen on jatkuva haku. Leader-toimintaryhmien mahdollisuuksista löydät lisätietoa Leader -toimintaryhmien sivuilta.
Erasmus+
Erasmus+ on Euroopan unionin -ohjelma, joka tarjoaa nuorille, opiskelijoille ja aikuisille mahdollisuuksia kouluttautumiseen, opiskeluun tai harjoitteluun ulkomailla. Lisäksi ohjelma tarjoaa oppilaitoksille ja organisaatioille mahdollisuuden tehdä yhteistyötä kansainvälisten kumppaniensa kanssa. Erasmus+ Sport rahoittaa hankkeita eurooppalaisen liikunta- ja urheilupolitiikan vahvistamiseksi ruohonjuuritasolla. Hankkeen tavoitteina voi olla esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan kehittäminen ja edistäminen, terveysliikunnan lisääminen, osallisuuden sekä hyvien kokemusten ja menetelmien jakaminen. Lisätietoja Opetushallituksen sivuilta.
Rakennerahastot
Suomi saa EU:lta tukea kahdesta rakennerahastosta: Euroopan aluekehitysrahastosta ja Euroopan sosiaalirahastosta.
Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tavoite on parantaa työllisyyttä sekä lisätä alueiden kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta. Ohjelmien avulla työllisyyttä pyritään parantamaan erityisesti maamme heikommin työllistyvillä alueilla.
Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tavoite on tukea työllisyyttä ja työllistymisedellytyksiä osaamista ja palvelurakenteita kehittämällä. Euroopan sosiaalirahaston tuella voidaan edistää tasa-arvoa, ehkäistä syrjäytymistä, kehittää osaamista, työoloja ja henkilöstön hyvinvointia tai kehittää järjestelmiä, jotka helpottavat työmarkkinoiden toimintaa sekä aktivoivat ihmisiä osallistumaan ja tekemään työtä.
EAKR ja ESR hankkeet voivat liittyä myös liikuntaan, terveyteen ja hyvinvointiin. Rakennerahastojen uusi kausi on vuosille 2021-2027.
Rakennerahastot.fi on verkkopalvelu Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoituksen hakijoille, viranomaisille ja kaikille EU-rahoituksesta kiinnostuneille. Lue lisää rakennerahastot.fi -sivustolta.
EU:n sisäasioiden rahastot 2021-2027
Sisäministeriö koordinoi EU:n sisäasioiden rahastojen eli EUSA-rahastojen avustushakua. Sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF) voi saada avustusta syrjäytymisen ehkäisyyn liittyviin hankkeisiin. Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF) voi hakea avustusta kolmansien maiden kansalaisten hyvinvointia, osallisuutta ja toiminnallisuutta edistäviin sekä syrjäytymistä ehkäiseviin toimiin. Lue lisää EUSA-rahastojen verkkosivuilta.